PROJE

 

   TAMAMLAYICI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNDEN

PROJE

 v Proje eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini bir arada bulunduran performans temelli bir değerlendirme türüdür. Projeler disiplinler arası bağlantıları kurma, akademik amaçları gerçekleştirme, ilgi ve yeteneklerin keşfini sağlama, teknolojiyi kullanma ve sosyal becerileri destekleme konusunda öğrencilere zengin fırsatlar sunar. Proje, performans görevi gibi günlük hayat ve öğretimle ilişkili problem durumlarına yönelik çözümler sunar.


 Araştırma, iletişim, problem çözme, iş birlikli çalışma vb. beceriler proje çalışmalarında öğrencilerden beklenen üst düzey becerilerdir. Projeler öğrencilere bireysel veya grupla çalışma imkânı sağlar. Projeler bir tür genişletilmiş performans görevidir. Performans görevinden farklı olarak projelerde öğrenciler kendi belirledikleri bir konu hakkında inceleme ve araştırma yaparlar. Öğretmenler önceden konuların listesini oluşturabilir ve öğrenciler bu listeden kendi yeteneklerine en uygun olduğunu düşündükleri konuyu seçebilirler. Bu konular disiplinler arası olup, proje ilgili konunun derinlemesine öğretiminde de rol oynar. Projeler kapsamlı çalışmaları içermekte olup tamamlanması uzun zaman gerektirebilir. Projelerin puanlanması performans görevleri ile aynıdır. Puanlamada her bir performans alanına yönelik ölçütlerin ayrıntılı olarak tanımlandığı bir puanlama anahtarı kullanılabilir. Kısacası projeler genişletilmiş performans görevinin özel bir hali olan daha geniş kapsamlı çalışmalardır. Ancak her genişletilmiş performans görevi bir proje değildir. Fleming'e (2000) göre projelerin proje temelli öğrenim ile ilişkili olarak bazı özelliklere sahip olması beklenir. 

Bunlar, problem durumunun güncelliği, akademik özen, okul dışı hayatla ilişkili ve uygulamalı olması, öğrenciler tarafından gerçekleştirilen aktif incelemeleri içermesi, yetişkinlerle iletişimi gerçekleştiren bağlantılara sahip olması ve ölçütlerin tanımlandığı değerlendirme çalışmalarını içermeleridir 

 

a)     Bireysel projeler:

 Bireysel projelerde her bir öğrenci kendi ürününü ortaya koyar. Bireysel projelerin çıktıları model, materyal, rapor veya koleksiyon da olabilir. Bireysel projelerin değerlendirilmesinde proje içeriği, proje süreci ve proje sunumu gibi ölçütler belirlenebilir. Örneğin: gazete ve dergilerde 21. yüzyıl becerilerine yönelik haberleri toplama ve değerlendirme raporu yazma; rüzgâr enerjisinin ışık enerjisine dönüştürebilen bir materyal tasarlama; geri dönüştürülmüş ürünlerden yararlanarak geri dönüşüm için farkındalık oluşturmayı amaçlayan yeni bir ürün tasarlama.

 

b)     Grup projeleri

 

Grup projelerinde en az iki öğrencinin birlikte çalışarak ürün ortaya çıkarması beklenir. Bu projelerin en önemli amacı, öğrencilerin iş birliğine dayalı ve uyumlu çalışarak bir ürün ortaya koyma durumlarının değerlendirilmesidir. Burada hazırlanacak olan dereceli puanlama anahtarında, bireysel projelerde belirtilen ölçütlere ek olarak, grup çalışmasına ilişkin değerlendirme ölçütlerine yer verilebilir. Grup içi iletişim sağlama, grup çalışmasında üzerine düşen görevi yerine getirme, grup çalışma planına uyma vb. bu ölçütler arasında yer alabilir. Örneğin; bitkilerde toprak yapısı değişiminin büyümeye etkisinin incelendiği bir proje kapsamında öğrencilerden grup çalışmasıyla araştırma yapmaları, araştırmanın sonuçlarını bir poster veya sunum ile sınıfta paylaşmaları istenebilir.

 

c)     Grup ve bireysel birleştirilmiş projeler

 Grup ve bireysel birleştirilmiş projelerde; öğrenciler grup çalışmasında birlikte çalı-şırlar, çalışmayı sonlandırdıktan sonra her bir birey diğer grup üyelerinden bağımsız olarak raporunu hazırlar. Özellikle; proje karmaşıksa ve projenin makul bir zamanda tamamlanması gerekiyorsa, her bir öğrencinin bireysel olarak sonuç raporunu hazırlamasına ilişkin öğrenme hedefleri söz konusu ise bu projeler tercih edilebilir. Örneğin öğrenciler fen bilgisi dersinde grup üyeleri ile bir materyal geliştirebilir. Sonrasında materyali geliştirirken izlenen aşamalar, karşılaşılan güçlükler ve bu güçlükler karşısında bireysel ve grup olarak neler yapıldığına ilişkin her bir öğrenciden ayrıntılı bir kişisel rapor yazması istenilebilir.

UYGULAMA

Bütün araştırma projelerinde bir takım temel ortak noktalar vardır. Bunlar;

i.    Bir konunun seçilerek problemin tanımlanması,

ii.   Tanımlanan problemi cevaplayabilmek kullanılan yöntem,

iii.  Yöntem sonucunda elde edilen bulgular ve

iv.     Bulguların yorumlanmasını içeren son bölüm.

Sebep sonuç ilişkisine odaklanan bir projenin genel hatlarıyla oluştuğu öğeler:

1)Konunun belirlenmesi
2)Amacın belirlenmesi 
3)Bilgi Toplama
4)Deney yapma 
5)Bulgular ve Tartışma
6)Yazım

Matematik Dersinde Proje Kullanımı:

1)Matematik saati yapma

2)Matematik dergisi hazırlama

3)Matematik duvar afişi hazırlama

4)İşlenen konulara ait yaprak test çözme

5)Eski uygarlıkların kullandıkları sayı ve sistemlerin araştırılması

6)Ünlü matematikçilerin resimlerinin ve kısa bilgilerinin olduğu bir afiş hazırlama

7)Altın oran kavramının araştırılıp,sunum yapılması

8)Bir pano üzerine geometri şehri inşa edilmesi


GEOMETRİ ŞEHRİ İNŞA EDİLMESİ PROJE ÖDEVİ

Sizden kalın mukavva üzerine, fon kartonlarından oluşturduğunuz geometrik şekilleri kullanarak evler ve arabalardan oluşan bir şehir yapmanızı istiyorum.              


ÖRNEK:

C:\Users\emine\Desktop\sehir4.jpg




-



 


·      Kaynak

  •  (B. Çetin, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Anı Yayıncılık, Ankara 2019)
  • (M.Bahar, Geleneksel- Tamamlayıcı Ölçme Değerlendirme Teknikleri Öğretmen El Kitabı, Pegem 2015)


 

Yorumlar